19.06.2020r.
Co warto jeść?
-
Kiszonki. Wszyscy bardzo dobrze znamy smak kiszonych ogórków czy kapusty. Co ciekawe, na świecie kisi się przeróżne warzywa i owoce, m.in. śliwki, marchewki czy papryki. Dlaczego warto jeść kiszonki? Produkty tego typu zachowują wiele witamin (np. witaminę C lub A), a dodatkowo zawierają korzystne dla mikroflory jelitowej bakterie, które wspomagają zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie.
-
Papryka – królowa witaminy C! Warto sięgać po nią podczas przeziębienia. To warzywo bogate w witaminy z grupy B oraz źródło błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie!
-
Kefir. Wytwarza się go z pasteryzowanego mleka, bakterii oraz drożdży nazywanych grzybkami kefirowymi. To wybawienie dla naszego brzucha! Pozytywnie wpływa na pracę jelit, dostarczając im sporej dawki probiotyków, czyli przydatnych bakterii i drożdży.
-
Jogurt. Składa się z pasteryzowanego mleka oraz żywych kultur bakterii jogurtowych. Warto stawiać na zwykłe jogurty naturalne, a nie produkty „light” czy bez tłuszczu, ponieważ są one pozbawione rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D oraz K. Aby taki jogurt wzmacniał nasz organizm, powinniśmy spożywać go każdego dnia!
-
Czy warto używać soli?Zdrowy rozsądek jest najważniejszy! Sól spożywana w odpowiednich ilościach (dzienna norma chlorku sodu w diecie wynosi 5 g) może przynieść pozytywnie skutki dla układu nerwowego, gospodarki wodno-elektrolitowej oraz komórek mięśniowych. Czasem wydaje nam się, że jemy jej mało, jednak warto zwracać uwagę na ilość soli w gotowych produktach.
-
Jak nie marnować jedzenia?
Aby uniknąć wyrzucania produktów do kosza, warto trzymać się podstawowych zasad:
-
planuj zakupy – kupuj tylko potrzebne produkty na dany tydzień,
-
zamiast wyrzucać lekko obite jabłko lub inne owoce, przygotuj z nich mus,
-
zwracaj uwagę na to, jak długo możesz przechowywać dany produkt po otwarciu,
-
wykorzystuj resztki – dzięki temu nauczysz się przygotowywać nowe potrawy,
-
sprawdzaj daty ważności produktów w lodówce
05.06.2020r.
Słodycze są uwielbiane nie tylko przez dzieci.
Niestety, zawieraj cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. mogą rozchwiać system hormonalny i przyczynić się do insulino oporności, powodują próchnice, miażdżyce, brak apetytu u dzieci.
Mimo to słodycze w diecie są wszechobecne i niewiele robimy, by je wyeliminować, tłumacząc się, że nie mamy czasu na przygotowanie śniadania czy spożycie wartościowego lunchu
Natomiast zdrowe słodycze nie istnieją.
Jedynie niektórych działanie jest mniej szkodliwe dla zdrowia.
Do tego typu słodyczy należy czekolada.
Aby zaspokoić apetyt na cukier, warto także pomyśleć o zjadaniu większej ilości owoców, które dostarczą węglowodany w naturalnej postaci. Najlepsze owoce to: arbuz,truskawki,pomarańcza, papaja, melon, grejpfrut.
Jeśli natomiast nie można uwolnić się od obsesyjnej myśli zjedzenia czego słodkiego, warto pomyśleć o domowych wypiekach -np. zrobieniu owsianych czy
sezamowych ciasteczek z dodatkiem odrobiny miodu, bakalii, nasion.
Oczywiście nie popadajmy w przesadę - mały batonik spożywany co pewien czas nie zrujnuje naszego zdrowa!
Muffinki bananowe bez cukru
-
2 jajka
-
2 bardzo dojrzałe banany
-
100 ml mleka
-
140 ml oleju roślinnego
-
220 g mąki pszennej
-
po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
-
garść suszonej żurawiny/ rodzynek – opcjonalnie
-
1,5 łyżki kakao (niekoniecznie)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Całe jajka ubić mikserem do mocnego napuszenia (ok 2 minuty ubijania). Dodać do jajek rozgniecione widelcem banany, wlać ciepłe mleko i olej, bezpośredniodo miski przesiać przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać owoce suszone i delikatnie wymieszać. Masę wylać do foremek ok ¾. Piec ok 15 minut, w temp. 180 stopni C
Można polać gorzką czekoladą. Smacznego.
29.05.2020r.
Temat: Dlaczego warto czytać etykiety na produktach spożywczych?
Etykiety na produktach spożywczych informują nas o składzie produktu.
Pierwszy wymieniony surowiec ma największy udział ilościowy w produkcie.
W wykazie składników znajdują się także inne informacje:
- czy w produkcie występują składniki alergizujące
- czy do jego wytworzenia użyto substancji dodatkowych.
Jeżeli w składzie produktu znajdują się na trzech pierwszych pozycjach rafinowane zboża, cukier, utwardzone oleje np. palmowy to oznacza, że produkt należy do kategorii niekorzystnych dla zdrowia.
Inną zasadą jest założenie, że jeśli lista składu produktu jest dłuższa niż 2-3 linijki to produkt należy do wysoko przetworzonych i lepiej z niego zrezygnować.
Czytając etykiety na produktach spożywczych warto pamiętać, że mogą znajdować się na nich mylące informacje. Mogą one wprowadzać nas w błąd i sugerować, że produkt jest zdrowy. Najczęściej spotykane to:
- light/lekki – umieszczane na produktach, których wartość energetyczna została obniża np. poprzez obniżenie zawartości tłuszczu. Należy dokładnie przeczytać skład takiego produktu i sprawdzić czy zamiast tłuszczu nie został dodany inny składnik np. zagęszczacz
- wieloziarniste – oznacza, że w produkcie znajduje się więcej niż jeden rodzaj zboża. Często to mogą być zboża oczyszczone, pozbawione cennych wartości odżywczych.
- bez dodatku cukrów- niektóre produkty są naturalnie bogate w cukry proste np. soki owocowe, należy zwrócić uwagę, czy cukier nie został zastąpiony niezdrowymi słodzikami.
- bezglutenowe – informacja nie oznacza od razu że produkt jest zdrowy. Wskazuje jedynie, że produkt nie zawiera glutenu lub zbóż glutenowych. Produkty bezglutenowe mogą być bardzo przetworzone i zawierać spore ilości tłuszczów i cukrów prostych.
Zacznij czytaj etykiety produktów spożywczych – najlepiej zwróć uwage na etykiety produktów już w sklepie i nie kupuj tych, które maja długą listę dodatków.
22.05.2020r.
Temat: Sałata – warzywo o zdrowotnych właściwościach
Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata jest bogata w kwas foliowy i błonnik, witaminy z grupy B, E i C, żelazo, potas i magnez. W 100g sałaty masłowej znajduje sie około 15 kcal. Wzmacnia układ nerwowy, odkwasza, poprawia trawienie i zwiększa odporność, chroni organizm przed zwyrodnieniem plamki żółtej, pozwala utrzymać prawidłową wagę i często jest zalecana przez dietetyków.
Nie żałujcie sobie sałaty. A może skusicie się na zupę krem z salaty?
Zupa krem z salaty
2 główki sałaty masłowej
około 10 liści rukoli ( niekoniecznie)
1 cebula , dość duża
1 duży ziemniak
4 ząbki czosnku
1.5 L wody
100 ml kremówki 30 %
1 łyżeczka cukru
3 kostki bulionowe warzywne
2 łyżki masła
Liście trybuli lub maggi
Sok z cytryny, sól , pieprz do smaku
Cebulę , czosnek posiekać i podsmażyć na maśle do zrumienienia, dodać oczyszczone, pokrojone , liście sałaty, rukoli , trybuli , smażyć na maśle do chwili, aż zielenina zrobi się miękka ( trwa to około minuty ) . Zalec całość wodą , wrzucić kostki bulionowe , obranego ziemniaka ( pokrojonego na kawałki ) , cukier , sól do smaku i gotować do momentu ,aż ziemniak będzie się rozpadać.
Całość , zmiksować blenderem . Doprawić śmietanką kremówką , pieprzem i posypać resztą trybuli .
Oczywiście ilość soli , pieprzu , czosnku itp. jest kwestią gustu i smaku , więc nie bójcie się eksperymentować . Smacznego !
15.05.2020r.
Naturalne bomby witaminowe:
Matka natura mocą witamin i innych substancji o właściwościach prozdrowotnych obdarzyła głównie warzywa i owoce, bez których racjonalna dieta nie może się obejść.
W środowisku naturalnym istnieją produkty, które wręcz naładowane są witaminami, są naturalnymi bombami witaminowymi.
Włączając je do codziennej diety, jesteście w wstanie wzmocnić swoją odporność, uchronić się przed chorobami, zachować dobrą kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Które z produktów spożywczych można nazwać bombami witaminowymi? Oto przykłady:
Cebula
Zachowuje najwięcej wartości w formie surowej. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, działa bakteriobójczo, a nawet reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera mnóstwo witamin: C, E, B1, B2, B6, czy kwasu foliowego, mnóstwo składników mineralnych.
Pomidor
Niskokaloryczne warzywo bogate w potas, obniża ciśnienie krwi, wpływa na pracę serca. Jest najlepszym źródłem likopenu – silnego antyoksydantu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest źródłem witaminy C, a także witaminy K – odpowiedzialnej za krzepliwość krwi oraz witaminy PP, stabilizującej poziom cholesterolu we krwi.
Szpinak
Liście szpinaku obfitują w żelazo a dzięki dużej zawartości witaminy C – doskonale wzrasta jego przyswajanie.. Jest bogaty w magnez, zawiera go więcej niż gorzka czekolada. Antyoksydanty w nim zawarte (wit. E, C, β-karoten), chronią przed wolnymi rodnikami i nowotworami, a także zapobiegają starzeniu się organizmu. Szpinak jest dobrym źródłem witaminy A i B2, kwasu foliowego, a także wielu składników mineralnych.
Czosnek
Jest prawdziwą bombą witaminową i naturalnym antybiotykiem. Wystarczy już jeden ząbek zjadany codziennie, by podnieść odporność organizmu. Jest źródłem witamin B1, B2, PP, C i prowitaminy A oraz minerałów a także olejków eterycznych. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom cholesterolu i działa bakteriobójczo.
Rzodkiewka
Obniża ciśnienie tętnicze, pozytywnie wpływa na pracę wątroby.. Jest źródłem witamin z grupy B, C, K, kwasu foliowego. Zawiera wapń, potas, sód, żelazo, fosfor, cynk, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Natka pietruszki
Króluje wśród roślin zawartością żelaza, a także zawiera rekordowe ilości witaminy C (więcej niż w cytrusach). Źródło β-karotenu i witaminy E, doskonale wpływa na wzrok i cerę. Obfituje w kwas foliowy i sole mineralne: magnezu, wapnia, czy potasu. Łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej, działa dezynfekująco i przynosi ulgę przy nadmiernej fermentacji w jelitach.
Aronia
Należy to tzw. superfoods. Jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Polecana szczególnie osobom chorym na cukrzycę. Zawiera antocyjany , które korzystnie wpływają na poprawę wzroku, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwnowotworowo, witaminę C i E. Wykorzystywana jest jako środek wspomagający leczenie raka.
Żurawina
Suszona, czy świeża – tak samo drogocenna. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego, pokarmowego, czy chorób dziąseł. Chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, C i E oraz karotenoidy, a także szereg minerałów, w tym jod. Wykorzystywana jest w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zwalcza jej główną przyczynę – bakterię Helicobacter pylori. Wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
A teraz do dzieła.
Skorzystajcie z dobrodziejstw świeżych warzyw i owoców, które znajdziecie w swoim ogrodzie i na targowisku. Sięgnijcie do dziko rosnących ziół. Poszperajcie w internecie i wybierzcie przepis na witaminowego szejka, surówkę, koktajl, który da Wam dużo energii i dobrego humoru.
Warto spróbować. Dla zdrowia. Smacznego.
08.05.2020r.
W maju łąki, lasy i ogrody pokrywają kwieciste dywany . Czas na wyprawę po zioła.
Zioła to rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka.
Zioła należy zbierać w miejscach czystych.
A oto przykładowe właściwości ziół:
§ Pokrzywa - Jej liście można wykorzystać do przygotowania aromatycznego naparu, który nie tylko poprawi wygląd skóry i paznokci, lecz również pobudzi produkcję czerwonych krwinek, co uchroni organizm przez wiosennym osłabieniem.
§ Koniczyna - Jadalne są zarówno liście, jak i kwiatostany. Te ostatnie mogą stanowić dodatek i ozdobę dla sałatek. Liście można wykorzystać do przygotowania pachnącego naparu lub jako zastępnik szpinaku.
§ Bluszczyk kurdybanek –Polecany jako dodatek do zapiekanek, potraw z ziemniaków czy mięs. Napar z kurdybanku wykazuje korzystne działanie na układ trawienny i oddechowy.
Można wykorzystać je do sporządzania potraw, w celach kosmetycznych, leczniczych.
Sałatka z mniszka
Liście mlecza smakują trochę jak rukola, są pikantne, nieco starsze – zaczynają być gorzkawe.
Używamy jak najmłodszych liści, te, które zaczynają wydzielać białe mleczko – będą gorzkie. Można próbować usunąć goryczkę poprzez zblanszowanie liści w gorącej wodzie przez około minutę i potem szybkie wstawienie ich do wody zimnej
- 3 garście liści mniszka,
- kilka jajek w koszulkach
- kilka kawałków boczku, podsmażonego do chrupkości
- sos winegret
Do miski wkładamy liście mniszka, jajka, boczek, polewamy sosem doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy od razu. Smacznego!
Prawda, że banalnie proste?
Spróbujecie?
24.04.2020r.
Temat: Poznaj lepiej siebie
Jaki jestem? To pytanie od wieków nurtuje każdego człowieka. Czy mogę się zmienić, czy też pewne cechy charakteru są trwałe?
To, jacy jesteśmy zależy od naszej osobowości, czyli zespołu stałych i zmiennych cech psychofizycznych, które są związane ze wszystkimi działaniami, doznaniami i potrzebami .
Osobowość kształtowana jest przez całe życie, szczególnie w okresie dzieciństwa oraz młodości, poprzez wpływ bodźców zewnętrznych
Jak poznać siebie aby zmienić się by lepiej funkcjonować w rodzinie, poprawić relacje z ludźmi, łatwiej znaleźć pracę?
Dobrym sposobem są psychozabawy. Są jak ciastka zjadane dla poprawienia sobie nastroju. Zadowalają nas na bieżąco.
Ale jeśli chcemy dostać prawdziwą i rzetelną informację o tym, jacy jesteśmy, powinniśmy poddać się testom psychologicznym przeprowadzonym przez psychologów.
Dzięki nim mamy szansę naprawdę zmienić swoje życie.
A Ty, jakie cechy charakteru posiadasz?
https://www.quizme.pl/testy_psychologiczne
17.04.2020r.
Bądź aktywny fizycznie
Gdy jesteś aktywny fizycznie Twój mózg jest też bardziej aktywny. Liczne badania medyczne wykazały, że mózg ludzi uprawiających aktywność fizyczną ma większe możliwości poznawcze, bo jest lepiej dotleniony. Więc gdy się ruszasz, pomagasz sobie w nauce.
Jeśli chcesz osiągnąć swoje marzenia zawodowe - ćwicz! Naukowcy udowodnili, że osoby regularnie aktywne fizycznie skuteczniej osiągają swoje cele zawodowe, jednocześnie w mniejszym stopniu ulegając stresowi.
Aktywność, która sprawia ci przyjemność, poprawia stan Twojego zdrowia i wygląd ciała.
Dlatego: Ruszaj się! Codziennie!
Bycie aktywnym fizycznie nie oznacza od razu wyczynowego uprawiania sportu.
Aktywnością jest każda forma ruchu np. spacer czy sprzątanie. Najważniejsze, żeby dążyć do 60 minut aktywności każdego dnia.
Jakie pomysły na aktywność?
-
Idź na spacer! Odpoczniesz i dotlenisz swój mózg
-
Spróbujcie takich aktywności jak: taniec, spacery, gimnastyka ….może z pomocą internetu?
Propozycja: ćwicz z Ewą Chodakowska https://www.youtube.com/watch?v=3tJrKb7vXuc
03.04.2020r.
Sposób na przetrwanie trudnych czasów siedzenia w domu - wspólne posiłki
Spożywanie wspólnych posiłków z rodziną jest nie do przecenienia, zwłaszcza w obecnym trudnym dla wszystkich czasie pandemii.
Wspólne posiłki są nie tylko okazją do rozmów ale także do pokazania rodzinie własnych wyborów żywieniowych.
Podczas posiłku rozmawiamy o swoich emocjach i wątpliwościach ale także śmiejemy się i żartujemy.
Warto wykorzystać ten szczególny czas w domu aby utrwalić nawyk jedzenia razem, co zaowocuje umocnieniem więzi rodzinnych i pomoże przetrwać trudny dla wszystkich czas.
Przykład potraw do wspólnego przygotowania:
Zielony koktajl (ilość na 4 porcje)
jarmuż 1 pęczek lub 1 opakowanie mrożonego
banany – 2 sztuki
kiwi – 3 sztuki
cytryna – ½ sztuki
woda – ok 1 szklanka
Jarmuż umyty, porwany na kawałki, obrany ze skórki banan, kiwi i pokrojony na kawałki. Wyciśnięty sok z cytryny.
Zblendować wszystko na gładki koktajl.
Kolorowe kanapki z pastą z ciecierzycy (na ok. 8 kanapek)
Pół bochenka chleba graham lub innego razowego
220 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
cytryna – 1 sztuka
czosnek – 1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 2 łyżki
do ozdabiania kanapek: dowolne warzywa np. rzodkiewka, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka, pomidory, posiekany koperek
Obrać czosnek,wycisąć sok z cytryny, połączyć i wymieszać składniki. Zblendować.
Nakładać pastę na pieczywo i dekorować warzywami
Krem a`la nutella (na 10 małych kanapek lub 5 naleśników)
orzechy laskowe – 100 g lub suszone daktyle wcześniej namoczone w wodzie -1 szklanka
fasola czerwona – ½ puszki
kakao – 2 czubate łyżki
mleko – ½ szklanki
miód (najlepiej płynny) – ¼ szklanki – jeśli dajemy daktyle rezygnujemy z miodu
pieczywo lub naleśniki
Orzechy wcześniej podprażone na patelni (im mniej skórek tym lepiej), zblendować na gładki pył,
Wymieszać wszystkie składniki, zblendować.
Smarować naleśniki lub pieczywo
Ciasteczka bananowo-owsiane (ok 20 sztuk)
banany – 3 sztuki (najlepiej bardzo dojrzałe)
płatki owsiane – 4-5 łyżki
rodzynki – garść
orzechy laskowe lub włoskie (zmiksowane lub starte) – 2 łyżki
Umyć banany, zmiksować lub zetrzeć orzechy, rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie (ok 15 minut)
Obierają banany ze skórki, ugnieść widelcem kawałki bananów, dodać płatki owsiane, rodzynki i orzechy, gdy masa jest za rzadka dodać jeszcze płatki owsiane
Uformować ciasteczka o średnicy 3-4 cm
Rozgrzać piekarnik do 180 C . Piec ok. 10 minut.
Uwaga !!
Często uśmiechajmy się do siebie, bądźmy tolerancyjni
27.03.2020r.
Obejrzyj film prezentujący Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia. Zastanów się w jakim stopniu stosujesz się do właściwego odżywienia. Co możesz zmienić w swoim stylu życia aby być zdrowym.
https://www.youtube.com/watch?v=Pq4c3vb4Ej4